Rebup: het is zo jammer dat het nog steeds een taboe is om over sex te praten. Wil jij meedoenaan onze workshops bij Rebup over seksuele voorlichting laat het ons dan weten. Je bent van harte welkom. Heb je een vraag of een dilemma? Kijk dan eens op de prachtige duidelijke website van De NVSH. Een aantal info met duidelijke tekeningen hebben we al vast hier op onze site gezet! Je kan hen zelfs bellen. Maar kijk ook op de website van: www.fiom.nl voor goed en duidelijke informatie.
hulptelefoon 0900-9212
maandag | 17.00 uur – 20.00 |
dinsdag | 13.00 uur – 20.00 |
woensdag | 15.00 uur – 20.00 |
donderdag | 13.00 uur – 20.00 |
vrijdag | 15.00 uur – 20.00 |
Zwanger
Het begon allemaal met één cel van je moeder en één cel van je vader, die samen kwamen en zich tot één (bevruchte) cel vormden. Zie Hoe je bent gemaakt.
Celdeling
Deze bevruchte cel ging op weg naar de baarmoeder en deelde zich daarbij enkele malen in tweeën. Dit heet celdeling. Celdeling is het principe van het leven. Alle levende dingen in de wereld bestaan uit cellen die zich kunnen delen. De eenvoudigste levensvormen, zoals bacteriën, bestaan uit slechts één cel. Mensen bestaan uit heel veel verschillende cellen. Haarcellen zijn anders dan huidcellen en spiercellen zijn anders dan vetcellen. Maar alle cellen waar jij uit bestaat begonnen met die ene bevruchte cel.
Embryo
Na ongeveer zeven dagen kwam je in de baarmoeder terecht. Er hadden toen ongeveer acht celdelingen plaatsgevonden en je bestond toen uit een paar honderd cellen. Samen waren die nog steeds erg klein, kleiner dan een speldenknop. Het celdelen ging alsmaar door en na een paar weken spreken we van een embryo. Je was toen nog maar een paar millimeter groot en je leek sprekend op de embryo’s van andere dieren. De cellen van het embryo waren toen al van elkaar verschillend. Sommige cellen werden botten, andere nagels, organen of huid.
Foetus
Foetus
Na twee maanden was je uitgegroeid tot een lengte van enkele centimeters. Vanaf dat moment spreken we van een foetus. Na vier maanden was te zien of de foetus een jongen of meisje zou worden. Na zes maanden begon de foetus echt al een beetje op een baby te lijken. Je woog toen ongeveer 1000 gram, maar je was nog niet klaar om geboren te worden. Je longen waren nog niet helemaal volgroeid en alles was nog heel kwetsbaar. Pas drie maanden later was je klaar om geboren te worden.
Hoe merk je dat je zwanger bent?
Als je niet meer ongesteld wordt, kan dat een teken zijn dat je zwanger bent. Er zijn ook andere lichamelijke veranderingen die je kunt hebben bij een zwangerschap.
Lichamelijke veranderingen die je kunt hebben bij een zwangerschap zijn:
- Pijnlijke borsten
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
Maar ook als je dit niet hebt, kun je toch zwanger zijn.
Doe een zwanger-
schapstest!
Om zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen. Dit kan vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden.
- Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de apotheek of drogist (vanaf ongeveer 7 euro voor 2 testen). Koop je de zwangerschapstest liever online, dan kan dit bijvoorbeeld via: www.zwangerschapstest.nu(externe link). Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat je de test gebruikt.
- Je kunt je ook bij de huisarts laten testen. Dit wordt vergoed door je zorgverzekering en de test zal worden vermeld op de afrekening van de zorgverzekeraar. Als je dit niet op de afrekening wilt hebben staan, kun je ook contant betalen (ongeveer 4 euro).
- Vrouwen tot en met 24 jaar kunnen ook een gratis test doen bij een Sense-spreekuur.(externe link)
- Als je tussen 16 en 18 jaar oud bent, mogen je ouders niet worden ingelicht door de huisarts. Die heeft namelijk zwijgplicht. Let dan wel op de vermelding op de afrekening van de zorgverzekering. Als je dit niet wilt, betaal dan de test zelf.
Uitslag van de zwangerschaps
testt
Is de test negatief? Waarschijnlijk ben je niet zwanger. In het begin is
het soms nog niet goed
in je urine te zien of je zwanger bent. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen.
Is de test positief? Dan ben je zwanger.
Kijk op www.fiom.nl
Saar heeft Rebup ook deze informatie van!