Rebup: het is zo jammer dat het nog steeds een taboe is om over sex te praten. Wil jij meedoenaan onze workshops bij Rebup over seksuele voorlichting laat het ons dan weten. Je bent van harte welkom. Heb je een vraag of een dilemma? Kijk dan eens op de prachtige duidelijke website van De NVSH. Een aantal info met duidelijke tekeningen hebben we al vast hier op onze site gezet! Je kan hen zelfs bellen als je een vraag hebt.
hulptelefoon 0900-9212 Ze beantwoorden vragen zakelijk en objectief, zonder moralisme en met kennis van zaken. En uiteraard blijf je volstrekt anoniem.
anticonceptie
Het voorkomen van zwangerschap. Over pil en condoom, de morning-after pil, abortus en alle andere voorbehoedsmiddelen.
hetcondoom
Het condoom is een hoesje van dun rubber dat vóór of tijdens het vrijen om de penis wordt geschoven. Het beschermt je tegen zwanger worden en een soa.Het condoom zorgt ervoor dat het zaad (sperma) van de man niet in de vagina van de vrouw terecht komt. Er kan dus geen bevruchting (= zwangerschap) optreden.
Soa
Het condoom is ook bedoeld als preventie tegen een soa (seksueel overdraagbare aandoeningen). De meeste condooms zijn gemaakt van latex (heel dun rubber). Mensen die allergisch zijn voor latex moeten condooms gebruiken die gemaakt zijn van polyurethane of condooms gemaakt van schapendarm, deze zijn heel dun en wat duurder. Een condoom kan maar één keer worden gebruikt.
Voordelen van het condoom
Het condoom gebruik je alleen als je seks hebt, het condoom geeft bescherming tegen een soa, heeft geen bijwerkingen en het condoom is makkelijk te verkrijgen.
Nadelen van het condoom
Je moet een condoom leren omdoen en afdoen, het condoom kan scheuren of afglijden, vooral als de seks wild of onhandig is, sommige mensen zeggen dat ze door het condoom minder gevoel hebben.
Omdoen van het condoom
Je kunt als jongen beginnen in je eentje te oefenen met het omdoen van het condoom. Schuif het condoom om een slappe penis. Hou het topje van het condoom vrij om het sperma op te vangen. Je doet dit door het topje van het condoom tussen duim en wijsvinger dicht te drukken. Rol het condoom helemaal tot de basis van de penis af. Kijk hoe je penis stijf wordt. Je kunt je aftrekken tot je een zaadlozing hebt.
Ook voordat je met vrijen begint kun je het condoom over een slappe penis omdoen. Het voordeel hiervan is dat je meteen veilig kunt vrijen en dat er geen onderbreking hoeft te zijn. Je kunt het condoom natuurlijk ook over een stijve penis omdoen, zoals de voorlichting meestal zegt. Je partner kan ook leren het condoom om te doen. Dat kan een leuk onderdeel van het liefdesspel zijn.
Met een condoom om vrijen vereist wat vaardigheid, controle en samenwerking. Het condoom is niet handig als het vrijen wild en ongecontroleerd is en als er voortdurende van positie gewisseld wordt. Je zou dit een nadeel van het gebruik van een condoom kunnen noemen.
Afdoen van het condoom
Na het klaarkomen kun je nog even nagenieten. Als je je penis voelt verslappen moet je het condoom aan de basis goed vasthouden en je penis voorzichtig terugtrekken. Je kunt het condoom nog een tijdje aanhouden of het afdoen en het later weggooien. Gooi een condoom niet in het toilet. Doe een nieuw condoom om als je nog een keer gaat neuken.
Soorten condooms
Condooms met en zonder glijmiddel. Het glijmiddel kan wel of niet zaaddodend zijn. Informatie hierover staat altijd duidelijk op de verpakking.
- Condooms met en zonder zaadreservoir. Een zaadreservoir is een extra tuitje aan de top van een condoom waarin het sperma wordt opgevangen.
- Voorgevormde en niet voorgevormde condooms. Voorgevormde condooms zitten wat strakker achter de eikel en hebben altijd een zaadreservoir. Niet voorgevormde zijn net zo veilig als voorgevormde.
- Verder heb je dunnere en dikkere condooms, roze of kleurloze en extra sterke condooms voor anaal contact als bescherming tegen aids (Gay Safe).
- Condooms die van binnen een stof bevatten die de gevoeligheid van de penis wat vermindert zodat het langer duur voordat het orgasme komt (Durex Performa).
- Non-latex condooms voor als je allergisch bent voor latex (Durex Avanti Non Latex)
- Condooms in felle kleuren, in verschillende smaken of in verschillende vormen. Dit zijn zogenaamde fun-condooms die leuk of grappig zijn om te zien (of te proeven) Fun-condooms zijn vaak in speciale winkels te koop, informeer daar altijd naar de betrouwbaarheid.
Glijmiddelen
De meeste condooms zijn voorzien van een glijmiddel. Controleer altijd of de houdbaarheidsdatum van het condoom niet verstreken is en dat het een Europees CE-keurmerk heeft. Als je meer glijmiddel wilt gebruiken kun je dat kopen of bestellen via internet. Sommige glijmiddelen bevatten een zaaddodend middel. Daarvan worden minder inactief en dat geeft dus extra veiligheid in geval van een ongelukje. In plaats van een gewoon glijmiddel kun je ook speeksel gebruiken. Gebruik bij latex condooms geen producten op oliebasis. Ook vaginale crème tegen een infectie kan het latex condoom aantasten.
morning-afterpil(noodpil)
Er zijn manieren om een zwangerschap te voorkomen. De eerste is de morning-afterpil, de tweede het noodspiraaltje.
De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd, omdat hij niet alleen de volgende ochtend, maar binnen 3 of 5 dagen moet worden ingenomen. In de al langer bestaande pil (verkocht als Norlevo of Postinor) zit het hormoon levonorgestrel. In de andere pil ellaOne zit ulipristalacetaat. Dit is geen hormoon, maar heeft wel invloed op het hormoonsysteem.
Gebruik van de morning-afterpil?
De morning-afterpil is geen voorbehoedsmiddel maar een noodmaatregel voor als je op een onveilig moment in je cyclus onveilige seks hebt gehad. Gebruik de morning-afterpil dus alleen als er een goede reden voor is. De morning-afterpil werkt het best als hem de ochtend na de onveilige seks inneemt, maar werkt nog steeds goed als je dit binnen 3 dagen (Norlevo of Postinor) of 5 dagen (ellaOne) na de onveilige seks doet.
Hoe kom je aan de morning-afterpil?
Je kunt de morning-afterpil kopen bij de apotheek of de drogist. Je kunt de morning-afterpil ook via een arts krijgen. De morning-afterpill is ook vrij eenvoudig via het internet verkrijgbaar.
Werking van de morning-afterpil
De morning-afterpil werkt als een gewone anticonceptie pil:
- de morning-afterpil voorkomt de ovulatie of stelt de ovulatie uit
- de morning-afterpil voorkomt dat een bevrucht eitje zich in de baarmoeder nestelt
Bijwerkingen van de morning-afterpil
De morning-afterpil kan de volgende bijwerkingen hebben: gevoelige borsten, buikpijn en misselijkheid. Als je binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil moet overgeven, neem je hem opnieuw in. Slik dan ook iets tegen de misselijkheid, zodat je niet weer hoeft over te geven.
Beïnvloedt de morning-afterpil mijn cyclus?
Soms kan er wat onregelmatige bloedingen optreden tussen het innemen van de morning-afterpil en je eerstvolgende menstruatie. De menstruatie kan ook eerder komen dan je verwacht had, of een week later.
Het noodspiraaltje
is eigenlijk een koperspiraaltje dat ervoor zorgt dat de zaadcellen minder beweeglijk worden en de eicel niet kunnen bevruchten, en dat een eicel zich niet in de baarmoeder kan nestelen. Het koperspiraaltje kan tot 5 dagen na onveilige seks geplaatst worden door de huisarts of gynaecoloog. Het noodspiraaltje is betrouwbaarder dan de noodpil en kan na de plaatsing dienen als anticonceptiemiddel.